Latest Article Get our latest posts by subscribing this site

Pihak cuba keluarkan Sabah & Sarawak daripada "Persekutuan" Malaysia akan dikenakan Tindakan Tegas.

"Blog ini juga boleh dikunjungi dengan alamat www.pengerindu.NET . Isi kandungan yang sama cuma paparan yang lebih menarik dan resolusi yang tinggi serta dibuka dengan kelajuan capaian internet tertentu" - Mr.J
Polis Diraja Malaysia (PDRM) menegaskan pihaknya akan mengambil tindakan terhadap mana-mana pihak yang cuba mengeluarkan Sabah dan Sarawak daripada Persekutuan Malaysia.

Ketua Polis Negara Tan Sri Khalid Abu Bakar berkata tindakan pihak terbabit yang cuba mencetuskan pelbagai provokosi dan hasutan dalam media massa adalah mencabar Perlembagaan Negara.
"Mereka secara terbuka berkempen dan menyokong agenda untuk membawa isu itu dengan cara memansuhkan perjanjian Malaysia 1963 yang didakwa meminggirkan hak-hak Sabah dan Sarawak," katanya dalam kenyataan semalam.
Golongan itu turut mengugut untuk mengaitkan Kerajaan Britain dalam isu berkenaan kerana didakwa bertanggungjawab mengikat kedua-dua negeri itu di dalam perjanjian itu.

Sabah & Sarawak keluar daripada Negara Persekutuan Malaysia.
Menurutnya tindakan mereka boleh menggugat ketenteraman awam yang akan menghancurkan perpaduan dan kedaulatan negara.

Khalid menasihati pihak terbabit supaya tidak memainkan isu-isu sensitif dengan provokasi serta hasutan yang boleh menyebabkan berlakunya sebarang tindakan di luar batasan undang-undang dan Perlembagaan.
Selasa lepas, Ketua Menteri Sarawak Tan Sri Adenan Satem menyelar pihak terbabit dengan menganggap cadangan mereka untuk membawa keluar Sarawak dan Sabah daripada Persekutuan Malaysia sebagai idea bodoh.
Pada 10 September lepas, tiga lelaki termasuk seorang pendatang tanpa izin warga Filipina yang dikaitkan dengan usaha pihak tertentu membawa keluar Sabah dari Malaysia, diperintahkan menjalani tahanan di pusat pemulihan bagi tempoh tidak melebihi dua tahun.

____________________________________________________________________________
+ Apa Kata Mereka Tentang Blog & Mr.J, Klik + "Testimonial" +

Aluwi Sharkawi - "you are the best bro!! thums up.."
Man Pengayau Sibu - "blog jacky memang best kreatif wei."
Amylea - "hai mr.j. suka sangat visit blog ni.. even bila ...."
Eyna Nina - "Mr j org iban?slm ni i ingatkn org..lancar tulisan"

EKLUSIF!! Isu Penipu bernama Benny Zachariah atau Donny Anak Patrick Nyangon.

"Blog ini juga boleh dikunjungi dengan alamat www.pengerindu.NET . Isi kandungan yang sama cuma paparan yang lebih menarik dan resolusi yang tinggi serta dibuka dengan kelajuan capaian internet tertentu" - Mr.J
Benny Zachariah atau Donny
Pendedahan ini bukanlah yang pertama Mr.J telah kupaskan bahkan turut dikupas oleh beberapa pelakon dan penerbit dari Sarawak dan ada diantara daripadanya menangungi kerugian.

Benny Zachariah (Donny Anak Patrick Nyangon) semakin dikenali dan bukannya dikenali daripada apa yang telah dia sumbangkan bahkan Mr.J boleh mengatakan bahawa dia tidak menyumbang apa - apa dalam Industries Filem Sarawak.

Mungkin anda diantara anda khususnya Warga Sarawak pernah mendengar beberapa tajuk 'Filem' yang bakal diterbitkan bahkan dikatakan akan mewarnai kemeriahan filem Sarawak. Tapi sebelum itu Mr.J mengajak anda menyelidik rekod lampaunya iaitu pada Tahun 2009

Benny pernah melakukan pelbagai kesalahan iaitu pada Tahun 2009 satu Laporan Polis pernah dibuat atas satu kes peminjaman barangan kamera dan tidak dipulangkan. Untuk membaca laporan penuh boleh terus ke Artikel Mr.J yang lepas iaitu "Bongkar!! Penipuan oleh Seorang "Pengarah" Filem Dayak Sarawak
A police report has been made against Monita Anak Saming (IC: Kampung Stabut, Jalan Padawan, 94000 Kuching, Sarawak) and her husband Donnie Anak Patrick Nyangon a.k.a Benny Zach (IC: No. 77, Lot 1718, Lorong 6, Taman Dirgahayu, 93300 Kuching, Sarawak) as they ran away with my camera package, which was loan to them free. 
To all production people out there, please be aware of this couple who are cheaters and not to be trusted. I enclosed attached the police report, their IC and also a copy of the fraud namecard that he printed...I would also like to make it clear that we (s2s) have no dealings with him and should he give you a fraud namecard of ours - we will not be held responsible. Instead, please contact us or the police. Rujuk Salinan laporan Polis di sini.
Filem "DUNYA GANGSTER"
Sebuah Filem Iban Aksi pertama di pawagan 'Dunya Gangster' menelan perbelanjaan yang besar dan dirakam di Miri dan Bintulu. Akan tetapi sampai hari ini tiada berita. 

Benny Zach yang mempergunakan duit investor dan sponsor untuk kepentingan diri sendiri. Filem tersebut bukan sahaja tidak ditayang malah banyak penyelewengan oleh benny keatas kewangan syarikat serta masalah intergriti beliau dan sikap miang keladi yang hampir membawa padah kepada beliau sendiri. 

Benny Zachariah @ Donny Nyangon ( berbaju kuning )
Benny Zach telah membawa lari banyak aset penting seperti soft copy filem tersebut, kereta, dan banyak lagi. Ini lah jenayah Benny Zach di Bintulu. 

Bukan itu sahaja, kerugian juga kepada para pelakon yang bersungguh - sungguh mahu menjayakan filem tersebut tapi sebaliknya berlaku malah ada dikalangan pelakon tidak cukup makanan sehingga hari ini ada yang masih belum menerima gaji mereka.

Apai Saloi The Movie - Penyelewengan Benny Zach 
Saya ( Producer "Apai Saloi The Movie" ) adalah mangsa pertama Benny Zach @ Donny Ak Patrick Nyanggon. 

Namun Saya belajar dari kesilapan dan saya akan cuba mencegah orang lain daripada tertipu oleh penipuan Benny Zach.  Filem Saloi The Movie Bukan saja rugi malah langsung tidak menepati standard Audio dan video kualiti. 

Sungguh memalukan jika beliau menyatakan bahawa beliau adalah seorang yang profesional. Yang sebenarnya beliau telah memakan banyak duit hasil kutipan sponsor semasa menjayakan filem Saloi the movie. 

Duit hasil kutipan sponsor dan meja serta dari pihak hotel telah digunakan oleh beliau sendiri tanpa pengetahuan Management ATTSB ( Allen Tinggie Trading Sdn Bhd ).

Pengakuan Penerbit Apai Saloi The Movie 

Penipuan dalam UjiBakat Mencari Pelakon
Mereka yang konon audition di Sibu Oleh Benny Zach yang telah dihutang sebanyak RM100 oleh Pengarah Filem Terkenal Benny Zach. Sampai sekarang Benny Zach tidak mengeluarkan Filem. 

Benny Zach atau dikenali sebagai conman di Sarawak
"anda harus membayar sejumlah wang untuk menyertai ujibakat tersebut"
Ini modus operandi Benny Zach atau nama sebenar Donny Ak Patrick Nyanggon untuk menipu orang yang ingin berlakon.

Terkini 
Setelah lebih kurang 2 tahun dia menyembunyikan diri akhirnya pada awal september iaitu di tanggal 6 haribulan lepas dia muncul kembali

Keratan Akbar The Borneo Post 6 September 2014
Para Penerbit dan juga Pelabur harus berjaga serta berwaspada dengan Benny Zach @ Donny kerana dia kini sedang kembali aktif di sekitar Sibu, Sarawak. 

Modus Operandi dia adalah seperti kebiasaan, cuba mengaburi mata anda tentang "kejayaan" dia yang tidak pernah wujud sehingga anda terperdaya lantas akan cuba mendapatkan anda sehingga bersetuju untuk melaburkan sejumlah kewangan untuk sesuatu projeknya selalunya melibatkan filem dan dokumentari.

Untuk pengetahuan semua, di bulan July tahun lepas iaitu 2013 dia "menganjurkan" satu maljis yang grand ala hollywood yang bertajuk "Sarawak Film Awards 2013" .

Keratan Akbar The Borneo Post 28 July 2013
Tetapi dia gagal setelah dikecam oleh beberapa 'testimoni' daripada orang ramai bahkan daripada penyanyi serta penerbit yang pernah ditipu olehnya sehingga tersebar menjadi viral kepada seluruh pengguna facebook khususnya di Sarawak.

Dimana dengan itu dia boleh mendapatkan seberapa banyak 'sponser' daripada orang kenamaan , persatuan ataupun individu persendirian ( ini adalah modus operandi yang biasa dia guna ). Hasil jualan meja jamuan sehingga apabila sampai tempoh tertentu dia akan lesap dengan semua keuntungan tersebut. 

Beberapa pengakuan daripada mangsa yang telah ditipu oleh Benny Zach @ Donny
Bukan setakat menipu tetapi dia pernah memberi 'syarat' yang pelik sekiranya mahu menjadi pelakon di filem arahannya, berikut adalah pengakuan seorang wanita .
Nemu kita nama kedeka iya? Mai aku ngaga sex ba bilik rumah aku atau ba hotel tekalanya sebagai bukti aku sanggup nerima syarat, nama asai ati kita enti urang luar yang datai kerumah kita alu minta ngaga sex? Jelu deh enda bakanya, sitan Benny kelalu desperate ka ngambi ulih, mantai mua enda malu. Tang aku pandai nyeliah peminta iya, thanks God.  
Mula ari point nya aku nemu Benny Zachariah tu kanji & enda ulih dpecaya, baru betemu alu mai ngaga sex, deh apaiiiiii !! Puiiiiihh !! Semadi amat ku ngenang hal nya. Ngenang gamal pan aku ka mutah. Aku nanya iya, nama kebuah aku perlu membuktikan kesanggupan aku enggau cara bakanya? Nadai cara bukai kah ko aku ngemelika iya.

Kepada anda yang mengenali Benny Zachariah atau Donny Anak Patrick Nyangon atau ada perkara yang ingin disampaikan atau untuk dikongsi di blog ini anda boleh email kan kepada Mr.J di admin@pengerindu.com bersama kita BONGKAR sebelum lebih ramai lagi mangsanya.

- Mr.J

Isteri mengeluh, suami berubah setelah apabila badan dari boroi berubah ke sasa.

"Blog ini juga boleh dikunjungi dengan alamat www.pengerindu.NET . Isi kandungan yang sama cuma paparan yang lebih menarik dan resolusi yang tinggi serta dibuka dengan kelajuan capaian internet tertentu" - Mr.J
SURAT adalah dimana para pengujung atau sesiapa sahaja yang ingin berkongsikan pendapat, isu semasa, permikiran serta apa sahaja yang anda rasa ingin dikongsikan di WeBlog ini dengan menghantar ke email admin@pengerindu.com .

Dahulu suaminya gemuk, boroi maka si Isteri menyarankan kepada Suaminya untuk bersenam pergi Gym sebab isterinya minat cerita rindu awak 200% pelakonnya tampan dan sasa....suaminya malas sangat pergi gym tetapi atas desakkan Isterinya maka dia seminggu sekali pergi gym ..akhirnya telah menjadi Hobi suaminya ke gym.

Rakan-rakan Si Isteri memuji ketampanan serta tubuh suaminya yang sasa itu. Si Isteri mula gelisah, ketampanan serta tubuh sasa suaminya mengakibatkan suaminya menjadi pandangan umun di sekitar flat tempat tinggal apatah lagi berdekatan dengan kawasan rumah2 sewa pelajar universiti lebih lebih lagi anak - anak dara yang sentiasa mencuri mengintai ...malah ada yang 'mengoda' suaminya ketika suaminya memotong rumput diluar halaman rumah..

Kini, setiap kali si suami pergi ke gym...setiap kali itulah hati isteri gelisah.. samaada ke gym atau ...atau si isteri risau ...suaminya akan di ambil orang...isterinya mengeluh kerana menyesal serta menyuruhnya pergi ke gym dulu.. alangkah indahnya semasa suaminya boroi..bila isteri masak..suaminya makan semua masakan..sekarang suaminya dah pandai berkata makan itu tak boleh ini tak boleh kerna lemak...masa untuk bersama pun dah kurang sebab setiap petang pergi ke gym..kalau dulu setiap petang selalu dengan si isteri mandikan anak kuceng..

- Keluhan Persatuan tak official Isteri - Isteri Malaysia -

SURAT adalah dimana para pengujung atau sesiapa sahaja yang ingin berkongsikan pendapat, isu semasa, permikiran serta apa sahaja yang anda rasa ingin dikongsikan di WeBlog ini dengan menghantar ke email admin@pengerindu.com .

BONGKAR! Pembunuh Kucing yang sebenar, Kontroversi Kucing dipijak dengan Kasut Tumit Tinggi hingga MATI,

"Blog ini juga boleh dikunjungi dengan alamat www.pengerindu.NET . Isi kandungan yang sama cuma paparan yang lebih menarik dan resolusi yang tinggi serta dibuka dengan kelajuan capaian internet tertentu" - Mr.J
Seorang penguna laman sosial yang berdaftar dengan nama samaran iaitu "Amoyy Mongek" telah mengemparkan para pengguna laman sosial facebook yang lain terutamanya daripada Malaysia, ini berikutan beberapa gambar anak kucing yang dibunuh diseksa dengan kejam sehingga mati malah dipijak dengan kasut tumit tinggi di bahagian mata sehingga pecah.

Gambar tersebut telah menaikkan kemarahan kepada para pencinta haiwan di malaysia khususnya para "cat lovers". Tetapi , setelah Mr.J meneliti gambar tersebut dan mengenalpasti bahawa gambar tersebut adalah gambar seorang wanita dipercayai lokasi di China dan bukannya gambar asli milik akaun ""Amoyy Mongek" yang meng upload di akaunnya.

Baca berita mengenai Perempuan China ini di http://adf.ly/rlani
Tidak dapat dipastikan apakah motif utama pengguna laman sosial tersebut mengupload gambar orang lain dengan meletakkan kapsyen seaakan 'dia' membunuh kucing tersebut kerana mencuri makanannya.

Setelah diselidik dan disiasat oleh Mr.J, maka itu hanya satu "gurauan" budak sekolah yang kehausan menambah followers dan like facebooknya.

- Mr.J

Mr.J

Komunis dan Gerakan Kiri di Tanah Borneo. Penjajahan atau Perjuangan? - Comrade Dean

"Blog ini juga boleh dikunjungi dengan alamat www.pengerindu.NET . Isi kandungan yang sama cuma paparan yang lebih menarik dan resolusi yang tinggi serta dibuka dengan kelajuan capaian internet tertentu" - Mr.J
SURAT adalah dimana para pengujung atau sesiapa sahaja yang ingin berkongsikan pendapat, isu semasa, permikiran serta apa sahaja yang anda rasa ingin dikongsikan di WeBlog ini dengan menghantar ke email admin@pengerindu.com .

Comrade Dean - " IBAB Yang berbunyi..."
Selama kini aku tidak pernah ambil peduli tentang gerakan kiri ataupun komunism di Borneo. Jikalau tidak kerana komrad dari North Borneo menyuruh lakukan research maka aku masih lagi bebal dalam dunia komunism dan masih hanya tahu dan mengenali mereka yang didalam perjuangan menentang penjajah di Tanah Melayu ini sahaja, dan tidak satu sosok tubuh komrad pun yang aku kenal dan mengetahui kisah gerakan kiri dan komunis dari Borneo. Ini juga pengalaman bermakna bagi aku.

Salute Mi Familia.

Gerakan kiri dan komunis bermula tanggal 19 September 1971. Yang mana lokasi gerakan ini bertempat di Sarawak. Dinamakan Pasukan Rakyat Kalimantan Utara atau dengan panggilan PARAKU. Ia adalah sebuah parti politik di bawah North Kalimantan Communist Party sub sayap bersenjata. PARAKU ini diketuai oleh Wen Min Chyuan berbangsa Cina. Keanggotaan parti sayap bersenjata ini majority adalah dari etnik Cina. 

Wen Min Chyuan juga adalah ahli bagi Organisasi Komunis Sarawak dan pernah menganggotai Sarawak United People’s Party selama 4 tahun bermula dari tahun 1960. Bermulanya PARAKU ini adalah berpunca dari Konfrantasi Indonesia – Malaysia yang berlangsung selama 3 tahun, dimana dikala itu pegangan tampok pemerintahan Indonesia di bawah Bung Karno. Kala ini Bung Karno melihat Malaysia adalah sebuah boneka Colonial English walaupun dikala ini ia sudah Merdeka dari penjajahan. 

Bung Karno juga melihat apa yang cuba Tunku Abdul Rahman ungkapkan pada tahun 1961 Mei, dimana Tunku Abdul Rahman menyatakan gagasan MALAYSIA yang meliputi Persekutuan Tanah Melayu, Singapura, Sarawak, Sabah dan Brunei tanpa bertanyakan terlebih dahulu kepada penduduk-penduduk asal Kalimantan Utara dan mengibaratkan Kalimantan Utara ini milik penuh Persekutuan Tanah Melayu, telah mengakibatkan berlakunya penolakan penduduk. Dan kemerdekaan Persekutuan Tanah Melayu ini adalah semata - mata menjadi paksi Colonial English di Asia Tenggara ini. Bung Karno telah nampak akan hal ini dan menganggap dan percaya setiap rakyat di tanah yang mereka pijak layak menentukan kehendak mereka sendiri. 

Maka bermulanya gerakan kiri dan komunis di Sarawak, yang mana bertempat di kota- kota Sarawak. Kelompok – kelompok ini keahlian nya hampir kesemuanya adalah dari Cina dan kaum Iban. Dengan Kalimantan Utara dtumbuhi hutan dara yang unik maka mereka ini lah yang layak menjadi inti dalam perjuangan mengangkat senjata dan melaungkan “Ganyang Malaysia”.

Disember 8 1962, Syekh A.M Azahari kepimpinan Parti Rakyat Brunei telah mengproklaimkan berdirinya Negara Nasional Kalimantan Utara yang meliputi Sarawak, Sabah dan Brunei. Ini adalah kerana pada tahun 1962 telah berlaku revolusi Anti – Malaysia di Brunei. Ini adalah suatu tindakan yang bagus kerana, mereka melihat terlaksananya Federasi Malaysia segala sosio, budaya, agama dan politik akan dimanopoli oleh Persekutuan Tanah Melayu. Sekarang kita telah saksikan bagaimana Federasi Malaysia ini terbentuk apabila melihat perbezaan sosio dan politik diantara Semenanjung dan Tanah Borneo ini. 

Dan atas pembentukan Federasi Malaysia ini juga ribuan masyarakat Cina yang berfahamanan komunis telah lari meninggalkan Sarawak, dan yang tinggal adalah Pasukan Gerila Rakyat Sarawak atau dengan singkatan PGRS.
Pulau Borneo 

Proklaiman Syekh A.M Azhari terhadap Sarawak, Sabah dan Brunei telah mengakibatkan keteganggan diantara Tentera Nasional Kalimantan Utara yang ditubuhkan untuk mempertahankan Negara Nasional Kalimantan Utara dengan tentera Colonial English yang masih berpengkalan di Persekutuan Tanah Melayu walaupun dikala ini ia sudah Merdeka. Tetapi Syekh A.M Azahari tidak dapat menahan tekanan dari pihak English dan mempertahankan pemerintahan pusat di Kalimantan Utara maka ia memindahkan pemerintahan ke Manila dan kerajaan Indonesia memberi asylum politik kepada Syekh A.M Azhari bersama Panglima Abang Kifli ke Jakarta. 

Bibit – bibit tahun mendatang merupakan tekanan yang perlu dialami oleh Parti Komunis Sarawak, dimana mereka telah berpindah dari Kalimantan Utara ke Kalimantan Barat. Tiga tokoh iaitu Yap Chung Ho, Wong Ho, Liem Yen Hwa, dan Yacob dari Sarawak Advance Youth Association (SAYA) telah ditemukan dengan dua tokoh dari Parti Komunis Sarawak iaitu Wen Min Tjuen dan Wong Kee Chok di Kalimantan Barat pada tahun 63, demi membahas garis perjuangan dan akhirnya mendapat sokongan dan bantuan dari Syekh A.M Azahari dan Panglima Abang Kifli beserta dengan Tentera Nasional Kalimantan Utara nya.

Syekh A.M Azahari (Brubei), Kelompok Yap Chung Ho (Sarawak), dan Soebandrio (Indonesia) telah mengadakan pertemuan yang pertama di Sintang dan mengagaskan satu pasukan bersenjata yang diberi nama Pasukan Gerila Rakyat Sarawak (PGRS) dan Pasukan Rakyat Kalimantan Utara (PARAKU) sub pecahan dari Tentera Nasional Kalimantan Utara. Basis pasukan ini dimulakan dengan sepuluh orang anak buah Yap Chung Ho yang dilatih di Bogor selama sebulan, kemudian nya kembali ke Asuangsang untuk melatih lagi seramai 60 pasukan yang menanti mereka tamat latihan di Bogor. 

Semasa episode “Ganyang Malaysia”, ramai sukarelawan yang membantu perang dengan Malaysia. Mereka terdiri dari para pelarian dari Sarawak, yang umumnya etnik Tionghoa dan partisipan komunis, juga sukarelawan dari Singkawang, Bengkayang, dan berbagai wilayah di Indonesia yang terdiri atas berbagai etnik seperti Melayu, Dayak, dan Tionghoa. Seramai 28 ahli dari Sarawak United People Party telah dilatih militer di Dodiktif 18 – Tandjungpura, Bengkayang pada Mei dan Jun 1964.

Bung Karno, Mantan Presiden Indonesia
Mereka ini adalah pelarian yang lari ke Kalimantan Barat. Paraku-PGRS bahu-membahu bersama TNI dan sukarelawan Indonesia untuk menghadapi pasukan Malaysia yang dibantu bala tentara Gurkha, English, dan Australia sepanjang masa konfrontasi. Wilayah perbatasan antara Kalimantan Barat dengan Kalimantan Utara menjadi garis depan medan pertempuran. Seorang peneliti Tionghoa, Benny Subianto, mengungkapkan kehebatan gerilawan Paraku - PGRS ketika melawan pasukan Gurkha English. 

Kedua pasukan itu hampir berhasil menghancurkan garnisun 1/2 British Gurkha Rifles dalam sebuah serangan terhadap distrik Long Jawi pada 28 September 1963. Dari fakta-fakta sejarah tersebut, Paraku - PGRS tampak menjadi pahlawan bagi Indonesia selama era konfrontasi.

Kelicikan Pemerintah Indonesia, melalui BPI (Badan Pusat Intel), membuat “kisah” PGRS - PARAKU tidak menjadi hebohan publik pada tahun 1963 - 1965 (sebelum G 30 S). Seperti yang dihuraikan L.H. Kadir, saksi sejarah, mantan Wakil Gabenor Kalbar 2003 - 2008, pada masa konfrontasi bekerja sebagai pegawai negeri di Putusibau (1963 - 1965) dan Mahasiswa APDN (1965 - 1968):
“Sekitar tahun 1963 - 1964 tidak ada pernyataan dukungan Indonesia terhadap PGRS/PARAKU. Masyarakat hanya tahu bahwa ada pergolakan rakyat di perbatasan. Setahu saya setelah peristiwa G 30 S baru ada di koran berita tentang PGRS/PARAKU. Sebelum itu yang dikenal sukwan... Sewaktu masih di Putusibau, saya pernah mengantar sukwan dari Putusibau untuk berlatih di perbatasan. Saya dengan speed ke Semitau diperintah Dandim Hartono supaya mengantar. Orang-orang yang saya antar Cina semua waktu itu. Mereka bawa senjata, ada pula amoi-amoi, banyak perempuan. Ada juga dokter dua orang, mereka latihan di Badau.”
Dan bermulanya era hitam PARAKU – PGRS apabila konfrantasi Indonesia – Malaysia berakhir dengan pendamaian dan kata sepakat. Kata sepakat yang menyatakan bahawasanya PARAKU – PGRS di cop sebagai CT atau Communist Terrorist. Setelah mereka bergadai nyawa dan membantu, berganding bahu bersama – sama TNI akhirnya apa yang terjadi pada gerakan kiri dan komunis di Persekutuan Tanah Melayu berlaku jua pada PARAKU – PGRS. 

Dan akibat telah di cop sebagai CT maka, gerakan memburu mereka telah bermula. Meletus berbagai peperangan diantara TNI dan PARAKU – PGRS dimana TNI dikala itu dibantu oleh Malaysia – English, dan salah satunya adalah yang terjadi di Pangkalan Udara Sanggau Ledo, Bengkayang, Kalimantan Barat. Di masa ini juga PARAKU – PGRS mendapat jolokan baru iaitu Gerombolan Tjina Komunis (GTK). Semenjak itu berlaku Operasi Sapu Bersih 1, 2 dan 3 bermula pada April 1967 hingga Desember 1969 dibawah komando Brigadir Jenderal AJ Witono.

Peristiwa Mangkok Darah terjadi apabila pelaksanaan Operasi Saber I tidak memuaskan. Faktor-faktor kegagalan disebabkan kurangnya tenaga tempur, dan pihak PGRS - PARAKU lebih mengenal keadaan medan dan dapat menarik simpati kaum pribumi yaitu suku Dayak setempat. PGRS - PARAKU juga mudah berpecah dan menyusup ke dalam masyarakat untuk menghilangkan diri dari dikesan. 

Hal itu disebabkan masyarakat dan kampung-kampung Tionghoa tersebar luas sampai ke daerah pendalaman seluruh Kalimantan Barat. Dalam Operasi Saber, terjadi peristiwa Mangkok Merah pada bulan Oktober - November 1967. 

Mangkok Darah
Peristiwa Mangkok Merah dipicu oleh terjadinya penculikan dan kekerasan yang dialami Temenggung Dayak di Sanggau Ledo. Tahun 1967, seorang guru orang Dayak ditemukan dibunuh di Sungkung, Kecamatan Siding, Kabupaten Bengkayang. 3 September 1967 ada sembilan orang Dayak diculik di Kampung Taum dan baru ditemukan tidak bernyawa oleh masyarakat dan TNI pada 5 September 1967. TNI mempropagandakan kekerasan itu dilakukan oleh GTK alias Paraku - PGRS. 

Propaganda diperkuat penemuan sembilan mayat oleh Rejimen Para Komando Angkatan Darat (RPKAD) yang disahkan sebagai mayat tokoh-tokoh Dayak. Gerakan pembasmian PGRS - PARAKU pada 14 Oktober 1967 dikenal dengan sebutan “Demonstrasi Suku Dayak”. Gerakan ini kemudian menyebar luas menjadi luapan emosi etnik Dayak, hingga upacara mangkok merah diadakan.

Gerakan ini menjadi sentimen rasial dengan mengfokuskan etnik Tionghoa sebagai anggota PGRS - PARAKU dan menjadi korban gerakan demonstrasi. Gerakan ini mengakibatkan pengusiran besar-besaran etnik Tionghoa menuju ke Kota Pontianak, menimbulkan masalah beban perkongsian di kota-kota penampungan, derita psikis yang dialami keluarga korban pembantaian, dan lumpuhnya sirkulasi perdagangan di daerah pedalaman Kalimantan Barat. 

Setelah gerakan Suku Dayak, kegiatan-kegiatan PGRS - PARAKU mulai menurun. Tekanan-tekanan Pasukan Indonesia menyebabkan PGRS - PARAKU semakin tersepit. Putusnya jalur logistik dengan mengusirnya ribuan orang Tionghoa menyebabkan banyak anggota PGRS - PARAKU yang menyerahkan diri. Presiden Soeharto dikala itu, dalam pidato kenegaraan 16 Agustus 1968, secara khusus mengucapkan terima kasih kepada Suku Dayak di Kalbar yang telah membantu pemerintah menumpas sisa-sisa gerombolan PGRS - PARAKU di Kalbar.

Maka dengan ini, kita dapat menyimpulkan perjuangan gerakan kiri dan komunis di Sarawak ini telah dinodai dengan bibit hitam kelicikan pemerintahan dua negara Malaysia dan Indonesia. Setelah dipergunakan, akhirnya dihapuskan demi kerakusan atau lebih sesuai dikatakan ketakutan pemerintah Malaysia dan Indonesia keatas PARAKU – PGRS ini kerana parti ini dengan cepat melebarkan sayap nya. Maka SOP perlu dilaksanakan iaitu penghapusan terus menerus hingga kebanyakan ahli - ahli PARAKU – PGRS ini menyerah diri sepenuhnya. 

Sesuatu yang kita maklum ini akan berlaku, tetapi yang menyedihkan kita apabila, sejarah sebenar itu dimanipulasikan tanpa menghuraikan hal – hal yang sebenarnya. Hal – hal dimana para perjuang gerakan kiri dan komunis ini di salah erti kan oleh generasi sekarang. Setelah mereka berjuang demi Negara Nasional Kalimantan Utara ini dari Federasi Malaysia, akhirnya mereka telah dikhianati kembali. Pengakhiran yang cukup menyedihkan. Sesuatu yang memang dijangka akan berlaku bagi setiap gerakan kiri dan komunis di mana – mana sahaja. 

Gerakan kiri dan komunis akan di pandang serong biarpun mereka telah berjuang dengan nyawa demi matlamat dan ambisi yang mungkin sama dengan sekutu – sekutu nya, tetapi dikhianati juga oleh sekutu –sekutu nya apabila mereka telah dapat apa yang mereka inginkan. Keinginan untuk MEMERINTAH dan BERKUASA.

Salute Mi Familia untuk semua pendokong gerakan kiri dan komunis, khusus nya untuk para pejuang gerakan kiri dan komunis di Tanah Borneo.

- Comrade Dean - " IBAB Yang berbunyi..."
Reff : world wide web



SURAT adalah dimana para pengujung atau sesiapa sahaja yang ingin berkongsikan pendapat, isu semasa, permikiran serta apa sahaja yang anda rasa ingin dikongsikan di WeBlog ini dengan menghantar ke email admin@pengerindu.com .


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dapatkan Artikel Terbaru di Email

Ada apa boleh Mr.J bantu?..kiter chat je la..haha

Makan & Makai
Sabah & Sarawak
Bila Mr J Menaip
SURAT
Lawak
Stastitik

PENGERINDU.COM. Powered by Blogger.
 
Copyright © 2013. www.pengeRindu.com www.pengerindu.com- All Rights Reserved ©