"Panggang Ngut..." - M. Khairul Azha

Portal Blog yang mengupas, mengulas dan mengkritik serta berkongsi isu semasa yang Tidak anda ketahui dari Sabah dan Sarawak. Kongsikan pendapat atau apa jua Isu dengan Pembaca disini. ❂ admin@pengerindu.com ❂
"Terbaek. Pengetahuan yg luas dan sungguh menghiburkan para pembaca lagipun dgn brita terkini yg tepat dan padat. " - Jesrim Akok ✌ "macam macam ada..utk di kongsi bersama...nang best juak..teruskan usaha murni anda mr J. " - Habsah Mo C D ✌ "1borneo ba..sporting.. " - Dekmon Alan ✌ "macam2 ada..best!! terbaikkk!!! " - Anastasia Julie Lobert
Panggang Ngut...

Pertama kali saya berdepan dengan fenomena ini beberapa tahun lalu di simpang Spaoh, saya menjadi gusar dan melatah tidak tentu pasal. Namun tidak menjadikan saya terus menyumpah seranah.

Kemudian, fenomena itu menular ke simpang Debak. Ramai yang memberikan komentar atas kapasiti Melayu Sarawak Muslim tentang isu ini.

Apa itu panggang ngut. Dalam bahasa kasarnya, babi panggang! Dari sudut aspek pandangan kita sebagai umat Islam, babi itu sememangnya haram apatah lagi dimakan. Lalu beberapa teori tentang kewujudan pangaang ngut ini menjadikan ianya satu perkara penting yang ingin saya bahaskan.

Selain dari babi panggang, sajian minuman keras turut disediakan di tapak gerai berkonsepkan kampung ini. Bagi mereka yang tidak pernah menyelami kehidupan masyarakat Iban, sebenarnya ianya adalah satu budaya dan tradisi sejak dulu lagi. Maafkan saya sekiranya salah.


Jika saya perhatikan di Simpang Debak, kebersihan gerai amat dititikberatkan dan saya melihat dari segi konsep hygene, ianya diletakan sebagai aspek paling penting. Namun yang membezakan adalah tentang penyediaan babi yang menukar terus pandangan tentang penyediaan makanan.

Tidak perlu saya bahaskan kenapa dalam Islam babi itu diharamkan tetapi bagi saya kita perlu lihat isu ini dari segi bersifat toleransi, give and take.

Namun, dari satu sudut, saya melihat kewujudan gerai ini yang menular sehingga di Samarahan dengan dinamakan Rumah Asap Dayak Samarahan. Ianya seharusnya membuka mata kita sebagai rakyat Malaysia yang berbilang kaum bahawa kaum Iban turut ada potensi menyediakan juadah bersifat etnik.

Sebagai seorang Melayu yang merupakan etnik minoriti di Sarawak, sebenarnya ianya bukanlah satu masalah besar walaupun lazimnya masyarakat Islam terlalu sensitif bila dikaitkan dengan babi. Namun tidak pula sensitif bila tak tutup aurat, melanggan pelacur, minum arak, dan lalukan kemungkaran lain.

Mereka sudah cukup menghormati sensitiviti masyarakat lain. Sepertimana mereka menerima azan dilaungkan, kita seharusnya menerima budaya hidup masyarakat mereka yang juga turut menjadikan ianya sebagai satu gerakan usahawan desa dari konteks penyediaan makanan non-halal. Kita tidak gusar masyarakat Cina menyajikan makanan non-halal di premis mereka. Sebab ia nampak lebih proper di dalam kedai.

Bagi masyarakat Iban dan kaum dayak, ianya sebenarnya satu langkah mereka memajukan diri dengan industri makanan sehingga kini terdapat Aunthentic Iban Resturant di Kota Sentosa.

Persoalan babi atau khinzir itu seharusnya kita ketepikan kerana ia tidak mengganggu kehidupan kita sebagai muslim. Kalau nak elakkan asap dari panggangan tersebut, apalah daya yang kita dapat lakukan. Ianya sama seperti konsep berjiran. Takkan kita nak halang jiran kita yang Cina dari goreng daging di sebelah rumah kita kan?

Cukuplah kita jaga keharmonian masyarakat. Saya hidup bersama kawan-kawan dari bangsa Iban dan kaum Dayak. Belum pernah sekali mereka makan daging khinzir di depan mata saya. Kami pun tidak pernah sama sekali mempersoalkan budaya kehidupan mereka malahan tentang agama.

Ramai mungkin menganggap tulisan ini bersifat populis dan tidak menyokong konsep babi itu haram bagi umat Islam. Tapi ianya adalah hak bagi bukan Islam untuk memilih makanan mereka.

Jika kita memperhatikan al-Qur’ân, maka sesungguhnya ayat yang berbunyi “Lana a’maaluna walakum a’maalukum (bagi kami amalan kami, dan bagi kamu amalan kamu)”.

Sebagai seorang yang cintakan agama Islam, saya berpendapat selagi mana ianya tidak mengganggu ruang lingkup kehidupan saya, saya menerima segalanya dengan perasaan terbuka.

Cuba luaskan minda dan berfikir secara positif dan logik.

Sekadar perkongsian dari saya.

M. Khairul Azha



____________________________________________________________________________
+ Apa Kata Mereka Tentang Blog & Mr.J, Klik + "Testimonial" +
Aluwi Sharkawi - "you are the best bro!! thums up.."
Man Pengayau Sibu - "blog jacky memang best kreatif wei."
Amylea - "hai mr.j. suka sangat visit blog ni.. even bila ...."
Eyna Nina - "Mr j org iban?slm ni i ingatkn org..lancar tulisan"

GEMPAR!! Penemuan Ikan "ALIEN" menjadi Tanda "We Are Not Alone" .

Portal Blog yang mengupas, mengulas dan mengkritik serta berkongsi isu semasa yang Tidak anda ketahui dari Sabah dan Sarawak. Kongsikan pendapat atau apa jua Isu dengan Pembaca disini. ❂ admin@pengerindu.com ❂
"Terbaek. Pengetahuan yg luas dan sungguh menghiburkan para pembaca lagipun dgn brita terkini yg tepat dan padat. " - Jesrim Akok ✌ "macam macam ada..utk di kongsi bersama...nang best juak..teruskan usaha murni anda mr J. " - Habsah Mo C D ✌ "1borneo ba..sporting.. " - Dekmon Alan ✌ "macam2 ada..best!! terbaikkk!!! " - Anastasia Julie Lobert
WELLINGTON 19 Jan. - Seekor ikan aneh berwarna hitam yang kelihatan seperti makhluk asing dari sebuah planet lain, ditangkap di perairan New Zealand, baru-baru ini.

Portal berita Mail Online me­laporkan, beberapa gambar yang memaparkan rupa pelik ikan laut dalam itu dimuat naik di halaman Facebook Muzium Te Papa pada Jumaat lalu selepas ditangkap oleh dua nelayan bernama Claudia dan Glenys Howse di Bay of Islands.

Ikan yang dipercayai daripada Luar Planet Bumi.
“Makhluk aneh itu kelihatan se­perti seekor ikan katak atau ‘frogfish’, tetapi kami masih tidak pasti spesies sebenarnya sehingga kajian mendalam dilakukan.
“Ikan katak merupakan verterbrata yang mampu mengigit dengan pantas,” jelas Muzium Te Papa dalam kenyataannya.

Menurut muzium itu, ikan katak adalah ikan pemangsa yang men­yerang dan mampu makan hampir apa sahaja yang dapat dimuatkan ke dalam mulutnya yang besar terma­suk ikan, ketam, dan udang.
Gambar itu turut mendapat ratusan komen daripada orang ramai antaranya pengguna Facebook bernama Robyn Wendt yang bertanya adakah ikan itu boleh dimakan kerana kelihatan seperti makhluk asing.

“Ikan katak ini juga kelihatan seperti burung,” katanya.

Seorang pemancing profesional dari Barmera, Garry Warrick berkata, dia tidak pernah melihat sesuatu seperti itu dalam 30 tahun bekerja di kawasan tersebut.

“Penemuan spesies ini sangat luar biasa. Saya telah memancing di sini sejak 30 tahun dan saya pernah mendapat ikan cacat, tetapi tidak seperti ikan ini,” ujarnya.



____________________________________________________________________________
+ Apa Kata Mereka Tentang Blog & Mr.J, Klik + "Testimonial" +
Aluwi Sharkawi - "you are the best bro!! thums up.."
Man Pengayau Sibu - "blog jacky memang best kreatif wei."
Amylea - "hai mr.j. suka sangat visit blog ni.. even bila ...."
Eyna Nina - "Mr j org iban?slm ni i ingatkn org..lancar tulisan"

BR1M 2016 : Jadual Pembayaran BR1M 2016 - Kategori Bujang dan Kategori Isi Rumah.

Portal Blog yang mengupas, mengulas dan mengkritik serta berkongsi isu semasa yang Tidak anda ketahui dari Sabah dan Sarawak. Kongsikan pendapat atau apa jua Isu dengan Pembaca disini. ❂ admin@pengerindu.com ❂
"Terbaek. Pengetahuan yg luas dan sungguh menghiburkan para pembaca lagipun dgn brita terkini yg tepat dan padat. " - Jesrim Akok ✌ "macam macam ada..utk di kongsi bersama...nang best juak..teruskan usaha murni anda mr J. " - Habsah Mo C D ✌ "1borneo ba..sporting.. " - Dekmon Alan ✌ "macam2 ada..best!! terbaikkk!!! " - Anastasia Julie Lobert
Dibawah ini adalah Jadual *Pembayaran BR1M 2016, adalah dimaklumkan kemungkinan Jadual berubah - ubah mengikuti perkembangan semasa.

sila klik imej untuk kejelasan.

____________________________________________________________________________
+ Apa Kata Mereka Tentang Blog & Mr.J, Klik + "Testimonial" +
Aluwi Sharkawi - "you are the best bro!! thums up.."
Man Pengayau Sibu - "blog jacky memang best kreatif wei."
Amylea - "hai mr.j. suka sangat visit blog ni.. even bila ...."
Eyna Nina - "Mr j org iban?slm ni i ingatkn org..lancar tulisan"

Pendapat/Komen daripada "Sue Nani" - Kenapa Sabah & Sarawak selalu dihina...

Portal Blog yang mengupas, mengulas dan mengkritik serta berkongsi isu semasa yang Tidak anda ketahui dari Sabah dan Sarawak. Kongsikan pendapat atau apa jua Isu dengan Pembaca disini. ❂ admin@pengerindu.com ❂
"Terbaek. Pengetahuan yg luas dan sungguh menghiburkan para pembaca lagipun dgn brita terkini yg tepat dan padat. " - Jesrim Akok ✌ "macam macam ada..utk di kongsi bersama...nang best juak..teruskan usaha murni anda mr J. " - Habsah Mo C D ✌ "1borneo ba..sporting.. " - Dekmon Alan ✌ "macam2 ada..best!! terbaikkk!!! " - Anastasia Julie Lobert
"....Setiap kali terpandang Menara Bangunan Petronas, rakyat Sabah dan Sarawak pasti akan meluat kerana merasakan ketidakadilan dari segi pembahagian royalti Minyak daripada Petronas sedangkan kedua - dua rakan kongsi adalah pengeluar Minyak yang terbesar sekali...."

Komen Menarik daripada Pembaca "Sue Nani" di Posting Tersebut.

Keratan Pendapat/Komen daripada "Sue Nani" :
Salam borneo dan salam menziarahi blog mr.j , Salam menyambut Hari Kemerdekaan. Eh ~ boleh ucap ke, atau private msg eh!! Apakah..? 

Maaf mungkin ada segelintir rakyat pulau borneo tidak suka dengan tema #sehatisejiwa dan mungkin juga ada yang tidak sudi menyambut hari kemerdekaan,mungkin wujudnya tarikh simbolik " MERDEKA " Itu menjadi tanda tanya dalam hati anda,saya, kita, kamu dan pada semua. Salam merdeka bagi yang sudi terima kejayaan pada erti kedamaian untuk negara, yang baru semalam kita raikan.. senyum sikit boleh.. :)))

MERDEKA!! MERDEKA !! MERDEKA!!..

Perkataan keramat yang dilaungkan oleh Perdana menteri pertama kita Almarhum Tunku Abdul Rahman Putra Al-Haj masih terasa getaran semangat itu, tapi bila dilaungkan pada masa ini oleh perdana menteri kita sekarang ,Yang Amat Berhormat Tan Sri Rosmah Mansur eh..~ silap Tan Sri Najib Razak ( kadang silap typo,keypad buat hal :D ) okay kita sambung balik, adakah kita masih merasai semangat patriotik, bila ada orang yang tidak hargai Negara sendiri dan masih boleh tidak segan silu melaungkan semangat Merdeka..??? Bagaimana perasaan anda..? Marah..meluat..menyampah atau fade up..

Bagi saya meroyan sungguh :)) kenapa ramai rakyat Sabah,Sarawak, masih marah dengan Pulau kecil Semenanjung Malaysia..? Adakah kerana rakyat , suasana, adat ,toleransi atau fahaman politik di S.Malaysia yang buat rakyat Pulau Borneo masih benci rakyat di S.Malaysia.

Tetapi bila kita lihat dari sudut lain , tidak kurang lebih juga ada rakyat Pulau Borneo yang bekerja di S.Malaysia, berkahwin dengan rakyat S.Malaysia, menetap di S.Malaysia dan ada juga yang bina empayar berjaya di S.Malaysia dan begitu juga sebaliknya ada juga rakyat Semenanjung yang menetap di Pulau Borneo.

Setiap yang berlaku masih ada jalan cerita, baik atau buruk hanya kita sebagai rakyat perlu peka pada keadaan. Tapi bila kita kaji dari sudut lain, berapa hari yang lalu rakyat bersatu hati untuk menyertai perarakan damai #bersih ,apa yang kita dapat dari sudut ini.. ? bukankah kita masih sayang Negara kita, mahukan kebebasan dari penjajah dan perlukan kedamaian..ermm..macam pelik pulak, kita. Masih boleh #bersatuhati tidak kira fahaman politik mana sekalipun pada perhimpunan itu masih boleh #bersatuhati.

Selepas berapa hari kita boleh menyambut hari Merdeka di seluruh negeri di S.Malaysia dan Sabah Sarawak. Bukan kecil anak peruntukan #ringgitmalaysia di labur untuk setiap negeri supaya rakyat tidak terlepas merasai erti #kemerdekaan.

Esok pula sibuk media sosial buka cerita mengenai isu politik dan isu yang boleh membawa kepada perpecahan kaum serta toleransi rakyat sejagat. Mana adilnya kita sebagai rakyat yang perjuangkan erti kasih sayang pada tanahair kita..? Setiap manusia perlukan kesenangan, pujian dan kejayaan. Bukankah itu membawa maksud pada " hidup kita perlukan kesempurnaan ".

Ramai yang tidak suka pada taraf hidup sebagai rakyat Malaysia buat masa ini. Berbagai masalah yang kita hadapi sekarang, kadang ada juga yang malu untuk mengaku sebagai rakyat malaysia. Siapa yang harus dipersalahkan..bukankah hati yang berkuasa dalam hidupan kita seharian. 

WALAUPUN KITA SEBAGAI MENTERI, KERAJAAN DAN RAKYAT JELATA, masih ada harga diri untuk kita hormati.Mana perginya harga diri kita sendiri sekiranya kita masih malu pada orang , malu pada diri sendiri dan masih mahu ikut rentak orang..??? Jalan cerita ini mungkin panjang tapi hakikatnya, hanya diri kita sendiri yang mampu mengubah taraf hidup negara kita dan kasih sayang pada setiap sahabat yang beada di sekeliling kita. Jangan pandang hina pada orang lain sekiranya kita manusia yang memang sejak azali di lahirkan tidak sempurna.

Mungkin selepas ini bila kita buka hati untuk orang lain tidak mustahil ada orang yang prihatin pada,kita, kerana hidup ini ada pasang surut, maju mundur dan juga ada yang jatuh dan bangun.

Yang penting bila hidup penuh dengan PROTOKOL mungkin akan mengundang perpecahan. Fahaman politik di dalam ahli keluarga pun sukar untuk kita ubah inikan pula fahaman politik yang tertanam di hati orang lain..hanya kita mampu merancang ,tapi tuhan yang menentukan..eh~ tajuk lagu scorpion pulak.kihkihkih sorry yek..

Bila saya duduk jauh dari Malaya baru saya faham erti hargai tanahair tercinta, dulu siap kutuk malaysia, sabah dan sarawak, tapi bila dah jauh dimata ,baru faham erti " KEMERDEKAAN NEGARA " Baru menyesal derk..huhuhu

Salam sayang dari saya buat anda semua tidak kira di mana anda berada, sayangi diri anda kerana harga diri yang mulia tidak dapat dibayar dengan harga 2.6 billion eh~ tidak dapat di bayar dengan wang ringgit..
Salam dari perantauan

~~~ sue nani ~~~

____________________________________________________________________________
+ Apa Kata Mereka Tentang Blog & Mr.J, Klik + "Testimonial" +
Aluwi Sharkawi - "you are the best bro!! thums up.."
Man Pengayau Sibu - "blog jacky memang best kreatif wei."
Amylea - "hai mr.j. suka sangat visit blog ni.. even bila ...."
Eyna Nina - "Mr j org iban?slm ni i ingatkn org..lancar tulisan"

Video : Ucapan Hari Malidul Rasul & Hari Natal oleh KM Sarawak

Portal Blog yang mengupas, mengulas dan mengkritik serta berkongsi isu semasa yang Tidak anda ketahui dari Sabah dan Sarawak. Kongsikan pendapat atau apa jua Isu dengan Pembaca disini. ❂ admin@pengerindu.com ❂
"Terbaek. Pengetahuan yg luas dan sungguh menghiburkan para pembaca lagipun dgn brita terkini yg tepat dan padat. " - Jesrim Akok ✌ "macam macam ada..utk di kongsi bersama...nang best juak..teruskan usaha murni anda mr J. " - Habsah Mo C D ✌ "1borneo ba..sporting.. " - Dekmon Alan ✌ "macam2 ada..best!! terbaikkk!!! " - Anastasia Julie Lobert
SARAWAK - KM Sarawak iaitu Tan Sri Adenan Satem atau lebih dikenali sebagai "Tok Nan" dikalangan masyarakat negara Sarawak akan tetap mempertahankan dan tidak mahu "semenanjung" menganggu pentadbiran Sarawak dalam "Agama" lebih - lebih lagi isu penggunaan "Kalimah Allah".

Beliau juga tegas meneruskan Bahasa Ingerish sebagai Bahasa Pengantar di Sarawak.


Ucapan Khas Malidur Rasul & Sambutan Hari Krimas daripada KM Sarawak kepada khususnya rakyat Sarawak.



____________________________________________________________________________
+ Apa Kata Mereka Tentang Blog & Mr.J, Klik + "Testimonial" +
Aluwi Sharkawi - "you are the best bro!! thums up.."
Man Pengayau Sibu - "blog jacky memang best kreatif wei."
Amylea - "hai mr.j. suka sangat visit blog ni.. even bila ...."
Eyna Nina - "Mr j org iban?slm ni i ingatkn org..lancar tulisan"
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 SABAHSARAWAK
Bila Mr J Menaip
 ARTIKEL KIRIMAN EMEL PEMBACA ► Sila Hantar ke admin@pengerindu.com
+PENDAPAT  +KOMEN WWW.PENGERINDU.COM► server ↑ 97%  
Stastitik

PENGERINDU.COM. Dikuasakan oleh Blogger.
 
Copyright © 2009 - 2015 www.pengeRindu.com - Bukan Sekadar Weblog Biasa | Voice of The People Sabah / Sarawak | Rise of DAYAK- All Rights Reserved ©