"IF DAYAK MUST DIE,DIE DEFENDING NCR LANDS" Hilangnya seorang Pejuang Tanah Dayak di Sarawak, perginya Bill Kayong,

Portal Blog yang mengupas, mengulas dan mengkritik serta berkongsi isu semasa yang Tidak anda ketahui dari Sabah dan Sarawak. Kongsikan pendapat atau apa jua Isu dengan Pembaca disini. ❂ admin@pengerindu.com ❂
"Terbaek. Pengetahuan yg luas dan sungguh menghiburkan para pembaca lagipun dgn brita terkini yg tepat dan padat. " - Jesrim Akok ✌ "macam macam ada..utk di kongsi bersama...nang best juak..teruskan usaha murni anda mr J. " - Habsah Mo C D ✌ "1borneo ba..sporting.. " - Dekmon Alan ✌ "macam2 ada..best!! terbaikkk!!! " - Anastasia Julie Lobert
Bill Kayong perginya Beliau tidak akan mematahkan semangat anak - anak Dayak untuk terus berjuang mempertahankan maruah serta tanah - tanah adat (NCR) daripada terus diperkosa oleh "mereka" yang rakuskan keuntungan semata-mata.

Dimata rakyat pendalaman Sarawak, Beliau lebih dikenali sebagai seorang Pejuang Tanah Adat Dayak daripada seorang ahli politik. Seorang yang senang untuk bergaul malah tegas dalam isu - isu tanah asal di Sarawak.



Ada sesetengah spekulasi menular disekitar Sarawak bahawa beliau ditembak adalah dengan cara untuk "menutup" atau "menyekat" beliau daripada terus mara menentang pelbagai syarikat "anasir buas" seperti "sesetengah" syarikat perladangan sawit yang bertindak kejam terhadap masyarakat pendalaman dalam isu "Tanah NCR".
(Miri-21) Setiausaha PKR dan (Pedas) Miri Bill Kayong (berusia 43 tahun)calon parti PKR N71 Bekenu, pagi ini di Jalan Kuala Baram, bahagian Selatan,Tudan, Miri,ditembak mati dari jarak dekat. 
Masa itu,beliau sedang memandu kenderaan Toyota 4WD yang berlogo PKR, di depan Emart,semasa menunggu lampu isyarat bertukar hijau beliau ditembak. 
Difahamkan bahawa beliau maut kerana tembakan di leher, kejadian itu berlaku kira-kira 9.20 pada waktu pagi.



____________________________________________________________________________
+ Apa Kata Mereka Tentang Blog & Mr.J, Klik + "Testimonial" +
Aluwi Sharkawi - "you are the best bro!! thums up.."
Man Pengayau Sibu - "blog jacky memang best kreatif wei."
Amylea - "hai mr.j. suka sangat visit blog ni.. even bila ...."
Eyna Nina - "Mr j org iban?slm ni i ingatkn org..lancar tulisan"

Perkuburan Methodist Iban, Jalan Bukit Aup di "selongkar" oleh manusia "biawak".

Portal Blog yang mengupas, mengulas dan mengkritik serta berkongsi isu semasa yang Tidak anda ketahui dari Sabah dan Sarawak. Kongsikan pendapat atau apa jua Isu dengan Pembaca disini. ❂ admin@pengerindu.com ❂
"Terbaek. Pengetahuan yg luas dan sungguh menghiburkan para pembaca lagipun dgn brita terkini yg tepat dan padat. " - Jesrim Akok ✌ "macam macam ada..utk di kongsi bersama...nang best juak..teruskan usaha murni anda mr J. " - Habsah Mo C D ✌ "1borneo ba..sporting.. " - Dekmon Alan ✌ "macam2 ada..best!! terbaikkk!!! " - Anastasia Julie Lobert
SIBU: 12-13/06/2016 - Beberapa kubur dijumpai diceroboh di Perkuburan Methodist Iban, Jalan Bukit Aup di sini, kelmarin.

Kegiatan itu disedari oleh sekumpulan keluarga yang melawat kubur saudara mereka di situ pada tengah hari kelmarin.
..manusia "biawak".. atau istilah "Bandau" yang dikenali sebagai spesis biawak pemakan bangkai dikalangan masyarakat Dayak.. 
Tersentak dengan apa yang dilihat, mereka turut mendapati banyak kubur lain turut diceroboh.

Didapati simen dipecah untuk mencari benda-benda atau ‘bayak’ berharga yang turut disemadikan bersama si mati.

Justeru, keluarga tersebut turut memaklumkan kepada mereka yang mempunyai ahli keluarga disemadikan di tanah perkuburan tersebut supaya datang secepat mungkin bagi memeriksa kubur ahli keluarga mereka.

Sehingga berita ini ditulis petang semalam, belum dipastikan sama ada ahli-ahli keluarga terbabit ada membuat laporan polis atau tidak.


____________________________________________________________________________
+ Apa Kata Mereka Tentang Blog & Mr.J, Klik + "Testimonial" +
Aluwi Sharkawi - "you are the best bro!! thums up.."
Man Pengayau Sibu - "blog jacky memang best kreatif wei."
Amylea - "hai mr.j. suka sangat visit blog ni.. even bila ...."
Eyna Nina - "Mr j org iban?slm ni i ingatkn org..lancar tulisan"

"Panggang Ngut..." - M. Khairul Azha

Portal Blog yang mengupas, mengulas dan mengkritik serta berkongsi isu semasa yang Tidak anda ketahui dari Sabah dan Sarawak. Kongsikan pendapat atau apa jua Isu dengan Pembaca disini. ❂ admin@pengerindu.com ❂
"Terbaek. Pengetahuan yg luas dan sungguh menghiburkan para pembaca lagipun dgn brita terkini yg tepat dan padat. " - Jesrim Akok ✌ "macam macam ada..utk di kongsi bersama...nang best juak..teruskan usaha murni anda mr J. " - Habsah Mo C D ✌ "1borneo ba..sporting.. " - Dekmon Alan ✌ "macam2 ada..best!! terbaikkk!!! " - Anastasia Julie Lobert
Panggang Ngut...

Pertama kali saya berdepan dengan fenomena ini beberapa tahun lalu di simpang Spaoh, saya menjadi gusar dan melatah tidak tentu pasal. Namun tidak menjadikan saya terus menyumpah seranah.

Kemudian, fenomena itu menular ke simpang Debak. Ramai yang memberikan komentar atas kapasiti Melayu Sarawak Muslim tentang isu ini.

Apa itu panggang ngut. Dalam bahasa kasarnya, babi panggang! Dari sudut aspek pandangan kita sebagai umat Islam, babi itu sememangnya haram apatah lagi dimakan. Lalu beberapa teori tentang kewujudan pangaang ngut ini menjadikan ianya satu perkara penting yang ingin saya bahaskan.

Selain dari babi panggang, sajian minuman keras turut disediakan di tapak gerai berkonsepkan kampung ini. Bagi mereka yang tidak pernah menyelami kehidupan masyarakat Iban, sebenarnya ianya adalah satu budaya dan tradisi sejak dulu lagi. Maafkan saya sekiranya salah.


Jika saya perhatikan di Simpang Debak, kebersihan gerai amat dititikberatkan dan saya melihat dari segi konsep hygene, ianya diletakan sebagai aspek paling penting. Namun yang membezakan adalah tentang penyediaan babi yang menukar terus pandangan tentang penyediaan makanan.

Tidak perlu saya bahaskan kenapa dalam Islam babi itu diharamkan tetapi bagi saya kita perlu lihat isu ini dari segi bersifat toleransi, give and take.

Namun, dari satu sudut, saya melihat kewujudan gerai ini yang menular sehingga di Samarahan dengan dinamakan Rumah Asap Dayak Samarahan. Ianya seharusnya membuka mata kita sebagai rakyat Malaysia yang berbilang kaum bahawa kaum Iban turut ada potensi menyediakan juadah bersifat etnik.

Sebagai seorang Melayu yang merupakan etnik minoriti di Sarawak, sebenarnya ianya bukanlah satu masalah besar walaupun lazimnya masyarakat Islam terlalu sensitif bila dikaitkan dengan babi. Namun tidak pula sensitif bila tak tutup aurat, melanggan pelacur, minum arak, dan lalukan kemungkaran lain.

Mereka sudah cukup menghormati sensitiviti masyarakat lain. Sepertimana mereka menerima azan dilaungkan, kita seharusnya menerima budaya hidup masyarakat mereka yang juga turut menjadikan ianya sebagai satu gerakan usahawan desa dari konteks penyediaan makanan non-halal. Kita tidak gusar masyarakat Cina menyajikan makanan non-halal di premis mereka. Sebab ia nampak lebih proper di dalam kedai.

Bagi masyarakat Iban dan kaum dayak, ianya sebenarnya satu langkah mereka memajukan diri dengan industri makanan sehingga kini terdapat Aunthentic Iban Resturant di Kota Sentosa.

Persoalan babi atau khinzir itu seharusnya kita ketepikan kerana ia tidak mengganggu kehidupan kita sebagai muslim. Kalau nak elakkan asap dari panggangan tersebut, apalah daya yang kita dapat lakukan. Ianya sama seperti konsep berjiran. Takkan kita nak halang jiran kita yang Cina dari goreng daging di sebelah rumah kita kan?

Cukuplah kita jaga keharmonian masyarakat. Saya hidup bersama kawan-kawan dari bangsa Iban dan kaum Dayak. Belum pernah sekali mereka makan daging khinzir di depan mata saya. Kami pun tidak pernah sama sekali mempersoalkan budaya kehidupan mereka malahan tentang agama.

Ramai mungkin menganggap tulisan ini bersifat populis dan tidak menyokong konsep babi itu haram bagi umat Islam. Tapi ianya adalah hak bagi bukan Islam untuk memilih makanan mereka.

Jika kita memperhatikan al-Qur’ân, maka sesungguhnya ayat yang berbunyi “Lana a’maaluna walakum a’maalukum (bagi kami amalan kami, dan bagi kamu amalan kamu)”.

Sebagai seorang yang cintakan agama Islam, saya berpendapat selagi mana ianya tidak mengganggu ruang lingkup kehidupan saya, saya menerima segalanya dengan perasaan terbuka.

Cuba luaskan minda dan berfikir secara positif dan logik.

Sekadar perkongsian dari saya.

M. Khairul Azha



____________________________________________________________________________
+ Apa Kata Mereka Tentang Blog & Mr.J, Klik + "Testimonial" +
Aluwi Sharkawi - "you are the best bro!! thums up.."
Man Pengayau Sibu - "blog jacky memang best kreatif wei."
Amylea - "hai mr.j. suka sangat visit blog ni.. even bila ...."
Eyna Nina - "Mr j org iban?slm ni i ingatkn org..lancar tulisan"

GEMPAR!! Penemuan Ikan "ALIEN" menjadi Tanda "We Are Not Alone" .

Portal Blog yang mengupas, mengulas dan mengkritik serta berkongsi isu semasa yang Tidak anda ketahui dari Sabah dan Sarawak. Kongsikan pendapat atau apa jua Isu dengan Pembaca disini. ❂ admin@pengerindu.com ❂
"Terbaek. Pengetahuan yg luas dan sungguh menghiburkan para pembaca lagipun dgn brita terkini yg tepat dan padat. " - Jesrim Akok ✌ "macam macam ada..utk di kongsi bersama...nang best juak..teruskan usaha murni anda mr J. " - Habsah Mo C D ✌ "1borneo ba..sporting.. " - Dekmon Alan ✌ "macam2 ada..best!! terbaikkk!!! " - Anastasia Julie Lobert
WELLINGTON 19 Jan. - Seekor ikan aneh berwarna hitam yang kelihatan seperti makhluk asing dari sebuah planet lain, ditangkap di perairan New Zealand, baru-baru ini.

Portal berita Mail Online me­laporkan, beberapa gambar yang memaparkan rupa pelik ikan laut dalam itu dimuat naik di halaman Facebook Muzium Te Papa pada Jumaat lalu selepas ditangkap oleh dua nelayan bernama Claudia dan Glenys Howse di Bay of Islands.

Ikan yang dipercayai daripada Luar Planet Bumi.
“Makhluk aneh itu kelihatan se­perti seekor ikan katak atau ‘frogfish’, tetapi kami masih tidak pasti spesies sebenarnya sehingga kajian mendalam dilakukan.
“Ikan katak merupakan verterbrata yang mampu mengigit dengan pantas,” jelas Muzium Te Papa dalam kenyataannya.

Menurut muzium itu, ikan katak adalah ikan pemangsa yang men­yerang dan mampu makan hampir apa sahaja yang dapat dimuatkan ke dalam mulutnya yang besar terma­suk ikan, ketam, dan udang.
Gambar itu turut mendapat ratusan komen daripada orang ramai antaranya pengguna Facebook bernama Robyn Wendt yang bertanya adakah ikan itu boleh dimakan kerana kelihatan seperti makhluk asing.

“Ikan katak ini juga kelihatan seperti burung,” katanya.

Seorang pemancing profesional dari Barmera, Garry Warrick berkata, dia tidak pernah melihat sesuatu seperti itu dalam 30 tahun bekerja di kawasan tersebut.

“Penemuan spesies ini sangat luar biasa. Saya telah memancing di sini sejak 30 tahun dan saya pernah mendapat ikan cacat, tetapi tidak seperti ikan ini,” ujarnya.



____________________________________________________________________________
+ Apa Kata Mereka Tentang Blog & Mr.J, Klik + "Testimonial" +
Aluwi Sharkawi - "you are the best bro!! thums up.."
Man Pengayau Sibu - "blog jacky memang best kreatif wei."
Amylea - "hai mr.j. suka sangat visit blog ni.. even bila ...."
Eyna Nina - "Mr j org iban?slm ni i ingatkn org..lancar tulisan"

BR1M 2016 : Jadual Pembayaran BR1M 2016 - Kategori Bujang dan Kategori Isi Rumah.

Portal Blog yang mengupas, mengulas dan mengkritik serta berkongsi isu semasa yang Tidak anda ketahui dari Sabah dan Sarawak. Kongsikan pendapat atau apa jua Isu dengan Pembaca disini. ❂ admin@pengerindu.com ❂
"Terbaek. Pengetahuan yg luas dan sungguh menghiburkan para pembaca lagipun dgn brita terkini yg tepat dan padat. " - Jesrim Akok ✌ "macam macam ada..utk di kongsi bersama...nang best juak..teruskan usaha murni anda mr J. " - Habsah Mo C D ✌ "1borneo ba..sporting.. " - Dekmon Alan ✌ "macam2 ada..best!! terbaikkk!!! " - Anastasia Julie Lobert
Dibawah ini adalah Jadual *Pembayaran BR1M 2016, adalah dimaklumkan kemungkinan Jadual berubah - ubah mengikuti perkembangan semasa.

sila klik imej untuk kejelasan.

____________________________________________________________________________
+ Apa Kata Mereka Tentang Blog & Mr.J, Klik + "Testimonial" +
Aluwi Sharkawi - "you are the best bro!! thums up.."
Man Pengayau Sibu - "blog jacky memang best kreatif wei."
Amylea - "hai mr.j. suka sangat visit blog ni.. even bila ...."
Eyna Nina - "Mr j org iban?slm ni i ingatkn org..lancar tulisan"
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 SABAHSARAWAK
Bila Mr J Menaip
 ARTIKEL KIRIMAN EMEL PEMBACA ► Sila Hantar ke admin@pengerindu.com
+PENDAPAT  +KOMEN WWW.PENGERINDU.COM► server ↑ 97%  
Stastitik

PENGERINDU.COM. Dikuasakan oleh Blogger.
 
Copyright © 2009 - 2015 www.pengeRindu.com - Bukan Sekadar Weblog Biasa | Voice of The People Sabah / Sarawak | Rise of DAYAK- All Rights Reserved ©